Рефинансирането на АЕЦ „Барака“ се класифицира като „зелен“ кредит

Рефинансирането за проекта на АЕЦ „Барака“ на стойност 8,89 милиарда дирхама (2,42 милиарда долара) се класифицира като „зелен“ кредит, заявиха от Корпорацията по атомна енергия на Обединените арабски емирства (ENEC).

Компанията Barakah One Company PJSC, съвместно предприятие на ENEC и корейската KEPCO, успешно завърши процеса по рефинансиране през юли 2023 г. Barakah One рефинансира целият непогасен остатък по кредитни линии, предоставени от корейската банка KEXIM. След независима оценка бе потвърдено, че рефинансирането на АЕЦ „Барака“ съответства на принципите на „зеленото“ кредитиране.


„Зеленият“ кредит за проекта за АЕЦ „Барака“ го прави първият в региона на Близкия изток и Северна Африка и Азия, и вторият в света ядрен проект, който успешно е преминал процеса на получаване на „зелен“ кредит“, съобщиха от ENEC.

Когато и последният от всички четири енергоблока на АЕЦ „Барака“ започне работа, централата ще произвежда 40 тераватчаса електроенергия на година, като по този начин ще съкрати въглеродните емисии с 22,4 милиона тона.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...