Какво се случи с Ел Салвадор – страната, която прие биткойн за официална валута?

През септември 2021 г. Ел Салвадор стана първата страна в света, която направи биткойн своя национална валута. Съгласно изготвения по онова време „Закон за биткойните на Ел Салвадор“, всеки салвадонец имаше право да получи безплатни биткойни на стойност 30 щатски долара, за да се стимулира разпространението им.

Още тогава Международният валутен фонд (МВФ) разкритикува въвеждането на биткойн като официална валута, призовавайки тя да бъде оттеглена през 2022 г. Организацията цитира рискове по отношение на „финансовата стабилност, финансовата почтеност и защитата на потребителите“, като твърдеше, че нестабилността на цените и потенциалът за злоупотреби я правят неподходящо средство за разплащане.

Министърът на финансите на Ел Салвадор Алехандро Селая отхвърли опасенията по това време, като каза, че криптовалутата предлага на гражданите начин да заобиколят високите такси за парични преводи, като същевременно намалява зависимостта на страната от щатския долар.

Две години и половина по-късно, през февруари 2024 г., Президентът Наиб Букеле се пребори за преизбиране, при това с огромна разлика, спечелвайки нов 5-годишен мандат. Но това съвсем не означава, че пътят до този момент е бил спокоен и лек. МВФ беше в продължителен спор с малката латиноамериканска нация, след като я посъветва законът за биткойните да бъде отменен. Нещо повече – американски сенатори ясно дадоха да се разбере, че смятат, че приемането на биткойн в Ел Салвадор представлява „потенциален риск за финансовата система на САЩ“.

Как и защо вътрешните финансови решения на една независима страна са заплаха за финансовата система на друга независима страна, обаче остана неясно.

В последното си изявление, преди броени дни, Президентът на Ел Салвадор посочи, че няма планове да продава огромните биткойн притежания на държавата, въпреки че тя е на печалба от над 50%. Той обяви също, че неговата администрация е преместила значителна част от своите биткойн притежания в студен портфейл и възнамерява да ги заключи във физически трезор. Букеле разкри, че централноамериканската нация притежава над 5000 BTC, почти двойно повече от известните досега запаси.

Става ясно и че преди седмица държавата е прехвърлила „голяма част“ от съкровищницата си с биткойн в „студен портфейл“. Букеле описа новото решение като „нашата първа биткойн касичка“. Ел Салвадор съхранява студения портфейл във физически трезор на националната си територия.

Според скрийншот, който Букеле сподели, в портфейла на страната има 5689 биткойна, като тяхната стойност на практика е около 409 милиона долара. По-рано беше изчислено, че Ел Салвадор е притежавала 2861 BTC, на стойност приблизително 207 милиона долара. По това време Президентът намекна, че страната не само купува BTC, но и го придобива чрез продажба на паспорти, конвертиране на валута за местни фирми, копаене на самата криптовалута и използване на държавни услуги.

Въпреки че Букеле не посочи точния и пълен размер на притежанията на Ел Салвадор, разкритието бележи първия път, когато той е свързал запасите от биткойни на своята страна с конкретен адрес на портфейла.

„Когато пазарната цена на биткойн беше ниска, се появиха буквално хиляди статии за нашите предполагаеми загуби“, написа Букеле в X (преди Twitter), в четвъртък, когато биткойнът се търгуваше на около 60 000 долара.

„Сега, когато цената на биткойн се повиши значително, ако трябваше да продаваме, щяхме да спечелим над 40 процента (само от пазарните покупки), а и нашият основен източник на BTC сега е програмата ни за гражданство.“, допълва той.

Нарастващата цена на биткойн се дължи на неотдавнашното одобрение на първия спот борсово търгуван фонд (ETF) в САЩ, който отвори пазара за институционални инвестиции на стойност милиарди долари. Освен това, важно предстоящо събитие, наречено „разполовяване“, при което наградите за копаене на биткойн ще бъдат намалени наполовина, също беше отбелязано от анализаторите като фактор за нарастващата цена на криптовалутата.

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...