Забавя се разрешителното за ново поколение реактор на TERRAPOWER - компанията на Бил Гейтс

Регулиращите органи на САЩ съобщиха на компанията TerraPower, основана от Бил Гейтс, че заявката ѝ за разрешително за изграждане на високотехнологичния ѝ реактор изисква още работа. Това може да забави строителството реактора Natrium на стойност 4 милиарда долара, който TerraPower иска да построи в Уайоминг, на мястото на стара ТЕЦ.

Усъвършенстваните атомни реактори като Natrium, в които се използват нови материали и видове гориво, имат подкрепата на администрацията на президента Джо Байдън като потенциален инструмент за борба с климатичните промени. Министерството на енергетиката на САЩ разреши до 2 милиарда долара да бъдат отделени за проекта на реактора на TerraPower.


На 19 март Комисията по ядрено регулиране на САЩ (NRC) изпрати на TerraPower 40 страници обзор на предварителна оценка на безопасността и екологичното въздействие на реактора, направена по искане на компанията, преди тя да подаде заявката си за разрешително за строителство. „TerraPower се нуждае от повече време, за да създаде пълно, висококачествено заявление. Иначе проектът в Уайоминг вероятно ще се сблъска със скъпоструващи забавяния“, заяви Едуин Лиман, физик от неправителствената организация „Съюз на загрижените учени“.

„TerraPower ще бъде първата компания, която ще представи търговски усъвършенстван реактор в NRC и сме уверени, че ще подадем навреме заявлението в Комисията по ядрено регулиране този месец“, заявиха от TerraPower.

 

Вижте още:

15-годишните ученици в България са с по-ниски очаквания за завършване на висше образование или за заемане на ръководна позиция спрямо връстниците си по...